Vrijdenker » Specials » Hoogste spaarrente
Over bankgeheim, beleggen en hoogste spaarrente

Alles over hoogste spaarrente en veilig sparen in Nederland

Alles over hoogste spaarrente en veilig sparen in Nederland De donkere dagen van het financiële stelsel in vooral september en oktober 2008 hebben laten zien dat het loont om goed de spaarvoorwaarden te bestuderen. Deze special helpt u om de juiste keuze te maken. Ook is het verstandig om bij een andere bank te sparen dan waar bijvoorbeeld een hypotheek of andere lening loopt. In het geval dat een bank omvalt, dan worden de openstaande bedragen namelijk gesaldeerd. Het spreiden van spaargeld over meerdere banken is eveneens aan te bevelen uit voorzorg.

Veilig sparen en het depositogarantiestelsel

Cruciaal voor de zekerheid van sparen in Nederland is het depositogarantiestelsel. De oude regeling (100% garantie over de eerste EUR 20.000 en 90% over de volgende EUR 20.000) werd op 7 oktober 2008 vervangen door een nieuwe regeling, die 100% van de eerste EUR 100.000 garandeert. Die garantie geldt voor het saldo op lopende rekeningen, spaarrekeningen en deposito's van particulieren en kleine ondernemingen. Het huidige Nederlandse depositogarantiestelsel geldt tot 31 december 2010. Op 11 maart 2009 heeft de Europese Commissie een richtlijn aangenomen die lidstaten van de Europese Unie verplicht om per 31 december 2010 een depositogarantiestelsel in te stellen met een minimale dekking van EUR 100.000 per persoon. Voor Nederlandse spaarders zal er zo als het zich nu laat aanzien dus niks veranderen.

De hoogste rente en veilig sparen

Om zeker te zijn van de vrije toegang tot het spaargeld is het belangrijk om te sparen bij een bank die beschikt over een volledige bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). Een aantal Europese landen hebben vergelijkbare of betere garantieregelingen, zoals Duitsland. Maar de affaire rond Icesave van het IJslandse Landsbanki hebben geleerd dat sparen bij een buitenlandse bank extra risico's inhoudt. Het is niet alleen van belang om bij een bank te letten op de hoogste spaarrente, maar ook of de garantieregelingen in orde zijn. In het geval de dekking van het depositogarantiestelsel wordt ingeroepen, dan krijgt u na het invullen van de juiste formulieren, binnen drie maanden uw geld terug van DNB, zoals ook is gebeurd bij de meeste Icesave-spaarders.

Spreiden tegen de hoogste spaarrente

Heeft u meer dan EUR 100.000 op uw spaarrekening dan is het aan te raden om uw geld te spreiden. Of er een en/of rekening van te maken, want dan verdubbeld de garantie. Soms wordt bij een hypotheek verlangt om uw betaalrekening bij dezelfde bank aan te houden. Maar in het geval van hypotheken en leningen is de meest veilig optie om te sparen bij een andere bank dan waar uw leent. Bij een faillissement worden spaargelden en leningen namelijk gesaldeerd. Grote banken vallen meestal niet om. Daar wordt een oplossing voor gevonden. Maar kleinere banken blijken risicovoller te zijn, getuige het faillissement van Van der Hoop Effectenbank (16 december 2005) en Icesave (6 oktober 2008).

14 spaarrekeningen met de hoogste spaarrente in Nederland

Hieronder een actueel overzicht van de top 12 spaarrekeningen met de hoogste spaarrente in Nederland. Alle genoemde rekeningen worden gedekt door het depositogarantiestel (rentestanden per 12 april 2010):
 1. LeasePlan Bank 2,50% (nieuw) (Internetsparen)
 2. Allianz: 2,40% (Allianz Pro Rekening)
 3. MoneYou: 2,30% (Spaarrekening)
 4. Anadolubank Nederland: 2,30% (Alfa Spaarrekening)
 5. NIBC Direct: 2,25% (Internetspaarrekening)
 6. The Economy Bank: 2,25% (TEB Ster Spaarrekening)
 7. AEGON Eigen stijl Sparen: 2,20% (op basis van spaarafspraken uit te breiden tot 3,2%)
 8. PGGM (Pensioenfonds voor de sector Zorg en Welzijn): 2,20% (PGGM Vrij Sparen)
 9. GarantiBank International: 2,10% (Gouden Internet Rekening)
 10. AK Bank: 2,10% (AK Bank Internet Spaarrekening)
 11. De Hypotheker (partner: Delta Lloyd Bank): 2,00% (Solide Koers Internet Spaarrekening)
 12. OHRA (handelsnaam van Delta Lloyd Bank): 2,00% (Internet Spaarrekening)
 13. Delta Lloyd: 2,00% (Renterekening)
 14. GarantiBank International: 2,00% (Gouden Klaver Rekening)

Andere relevante dossiers:
 • Beleggen gaat in op het rendementsverschil tussen aandelen, obligaties en sparen. Daarnaast wordt een aantal facetten besproken, zoals aandelenanalyse, dividend, hedgefondsen, risicopremie, fusiegolven en economische cycli.
 • Huis & hypotheek bespreekt de huizenmarkt, (de discussie betreffende) de hypotheekrenteaftrek, de verschillende hypotheekvormen en de beste hypotheek, de 30-jaarstermijn, de bijleenregeling, WOZ en het opbouwen van vermogen als tegenwicht voor de eigenwoningschuld.
 • Informatie over het opbouwen van een zeker pensioen bespreekt het Nederlandse pensioensysteem, AOW, pensioenfondsen en pensioensparen.
 • Sparen in belastingparadijzen en landen met een bankgeheim geeft informatie over het bankgeheim (in bijvoorbeeld België, Luxemburg en Zwitserland), belastingparadijzen, de jacht op zwart geld, fiscale boetes, inkeerregeling, navorderingstermijn en trusts.
Sparen - Alles over het depositogarantiestelsel

Sparen - Alles over het depositogarantiestelsel

Na de teloorgang van Icesave tijdens de kredietcrisis, is waarschijnlijk iedere spaarder erop gebrand dat zijn of haar spaargeld bij een bank staat waarop kan worden vertrouwd. Of in ieder geval een b…
Twin Peaks: het Nederlandse financiële toezichtsysteem

Twin Peaks: het Nederlandse financiële toezichtsysteem

Ondanks dat Nederland ook behoorlijk geraakt werd door de kredietcrisis, gooit het Nederlandse toezichtsysteem van de financiële sector internationaal gezien hoge ogen. Onder andere in Frankrijk, Ital…
Hypotheek - Sparen, vermogensopbouw en dan aflossen

Hypotheek - Sparen, vermogensopbouw en dan aflossen

Veel huiseigenaren beseffen niet dat je sinds 2001 in principe nog maar 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Tegelijkertijd is rond die periode de aflossingsvrije hypotheek uitermate populair g…
Zwart geld - Sparen in Nederland na opheffing bankgeheim

Zwart geld - Sparen in Nederland na opheffing bankgeheim

Er gaat geen week voorbij of we zien nieuwskoppen over de opheffing van het bankgeheim. Bastions van betrouwbaarheid hebben flinke deuken opgelopen. Traditionele belastingparadijzen als Andorra, Belgi…
Gepubliceerd door Vrijdenker op 14-04-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!